18 kwietnia, 2024

eHandelOnline.pl

Czym warto handlować w sieci?

Pieczywo dostępne supermarketach nie może się równać do tego z piekarni

W ostatnim czasie spożycie chleba spada, ponieważ wiąże się z nim wiele mitów i niesprawdzonych informacji.

Przede wszystkim uważa się, że pieczywo przyczynia się do wzrostu wagi. Nie jest to prawda, a chleb spożywany w odpowiednich ilościach nie tylko nie przyczynia się do tycia, ale może również dostarczyć naszemu organizmowi wielu wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dobrej jakości pieczywo zawiera dużo błonnika ułatwiającego trawienie oraz białka, które jest niezbędne do budowy zdrowych tkanek. Pieczywo z mąki razowej i pełnoziarnistej jest najlepsze, zawiera również witaminę E, witaminy z grupy B, żelazo, wapń oraz potas. Dodatkowo jeśli pieczywo zostało wyprodukowane na zakwasie, zawiera również korzystne dla naszego układu pokarmowego bakterie kwasu mlekowego, które wzmacniają odporność. Zakwas przechodzi długi proces fermentacji, który neutralizuje kwas fitynowy i sprawia, że te minerały i składniki odżywcze są bardziej dostępne dla organizmu i łatwiej przyswajane. Pieczywo dostępne supermarketach nie może się równać do tego z piekarni

Dodatkowo ważne jest, z jakiej mąki chleb jest wyprodukowany.

Zasadniczo im ciemniejsza mąka i o wyższym typie, tym więcej ziaren zawiera z pełnego przemiału, i tym lepsza jest dla naszego zdrowia. W zakwasie chlebowym znajdziemy wiele składników odżywczych oraz witaminy B1-B6, B12, kwas foliowy, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, witaminę E, selen, żelazo, mangan, wapń, magnez, fosfor, cynk i potas, oprócz wyjątkowo zbilansowanych białek i kwasów tłuszczowych. Jest to z pewnością bardzo duża różnica w porównaniu z większością pieczywa produkowanego komercyjnie, które po całym przetworzeniu zachowuje tylko ułamek swojej pierwotnej zawartości składników odżywczych. Wiele najlepszych i dobrze ocenianych piekarni bierze udział oraz jest laureatami Orłów, które są przyznawane po spełnieniu określonych standardów jakości i obsługi. Równie dużym powodzeniem jak pieczywo na zakwasie cieszą się wypieki z ciasta drożdżowego, a mogą być one słone, jak cebularze i bułki, lub słodkie jak pączki czy kołacze serowe i drożdżówki, które chętnie wybieramy na drugie śniadanie czy jako przekąskę do kawy.