23 listopada, 2024

eHandelOnline.pl

Czym warto handlować w sieci?

Jakie naczynia można wkładać do piekarnika?

Szklane, ceramiczne, a może metalowe? Jakie naczynia najlepiej sprawdzą się w piekarniku? Jeśli i wy stoicie przed dylematem, czy ulubione danie możecie zapiec na przykład w żeliwnym garnku – sprawdźcie kilka prostych zasad, które określają, jakie naczynia mogą znaleźć się w piekarniku, a jakich lepiej do niego nie wkładać.

Trochę jak mikrofalówka

Z piekarnikiem jest trochę jak z mikrofalówką – nie każdy rodzaj naczyń można w niej umieścić. Doskonale przecież wiemy, że do kuchenki nie wkładamy metalowych misek czy sztućców. Nie ma natomiast przeciwwskazań, żeby przygrzać dania w garnkach i pojemnikach szklanych, a nawet tych wykonanych z tworzyw sztucznych. W piekarniku natomiast na potrawy nie działają mikrofale, ale wysoka temperatura, dlatego każde naczynie, jakiego chcecie użyć, powinno być odporne na temperatury sięgające nawet 300 stopni Celsjusza.

Podstawowym naczyniem, jakie pewnie każdy z was ma w domu, jest brytfanna. To najprostszy i zarazem niezawodny przedmiot, który umożliwia upieczenie ciasta, mięsa czy podsuszenie grzybów. Brytfanny najczęściej wykonane są z metalu, dzięki czemu zachowują odporność na wysokie temperatury i nie ulegają zniszczeniu na przykład w kontakcie z potrawami, które umieszczamy przecież w piekarniku zwykle w stanie płynnym lub półpłynnym.

Naczynia żaroodporne

Ogromną popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju naczynia żaroodporne, wykonywane ze specjalnego szkła, odpornego na działanie bardzo wysokiej temperatury. Dostępne są w wielu wersjach – różniących się zarówno pod względem wielkości, pojemności, jak i kształtu. W zależności od rodzaju potrawy, jaką chcecie przygotować, można kupić naczynia z przykryciem lub wersje otwarte – przypominające szklaną brytfannę, w której można upiec na przykład mięso czy aromatyczne warzywa.

Przed zakupem naczynia żaroodpornego warto sprawdzić, czy rzeczywiście nie poddaje się wysokiej temperaturze. Na opakowaniu znajdziecie informację o zakresach temperatur, w jakich konkretny przedmiot może być używany. Estetyczne i nowoczesne naczynia, w których zakupie pomogą wam kredyty pozabankowe, wyróżnia także oryginalny design. Dzięki niemu bez trudu możecie zaserwować przygotowane danie wprost na stół, bez konieczności jego przekładania na półmisek czy dodatkowy talerz. Rozwiązanie to doskonale sprawdza się w przypadku zapiekanek, ale także mięsa, które dzięki pozostawieniu go w naczyniu, w którym się piekło, nie traci tak szybko temperatury ani wilgotności.